SOS 1.0Botnia Atlantica

Botnia-Atlantica-hanke "SOS 1.0 – Simuleringsstödd optimering av servicekedjor inom specialist-, primär- och hemsjukvård" on Region Västerbottenin Glesbygdsmedicinskt centrumin, Rannikko-Pohjanmaan sosiaali- ja perusterveydenhuollon kuntayhtymän (K5), Vaasan sairaanhoitopiirin, Uumajan yliopiston ja Uppsala yliopiston väleinen yhteistyöhanke. Hanke oli alun perin kolmevuotinen (2017-2019), mutta sille on myönnetty jatkoaikaa 31.12.2020 asti.

Hankeen tarkoituksena on selvittää haasteet ja mahdollisuudet liittyen organisaatiorajat ylittävään simulointiin erikoissairaanhoidosta perushoitoon ja kotisairaanhoitoon sekä Ruotsissa että Suomessa. Miten saisimme paremman perustan terveyden- ja sairaanhoidon päätöksille, ettei tarvitse arvailla kuten tällä hetkellä joskus joudumme tekemään? Organisaation tai yksikön tekemällä päätöksellä voi olla suuri vaikutus ylös- tai alaspäin hoitoketjussa, minkä vuoksi kokonaiskuvan saaminen saattaa olla vaikeaa. Hoitoketjujen simulointi yli organisaatiorajojen saattaa olla ratkasiu tähän. Simulointi saattaa myös mahdollistaa vaikutusten arviointia ja tuoda ehdotuksia optimaalisista ratkaisusta ennen muutosten toteuttamista. Tämän ansiosta terveyden- ja sairaanhoidosta saattaa tulla tehokkaampaa ja potilaskeskeisempää.

Hankkeen tarkoitus

Hankkeen kokonaisvaltainen tarkoitus on simuloinnin ja optimoinnin avulla kehittää tietoja, prosesseja ja työpajoja, joiden avulla perusturvasta tulee:

  • Tarkoituksenmukaista
  • Potilaskeskeistä
  • Tehokasta

Odotetut tulokset

Pitkällä tähtäimellä:
  • Menetelmät ja työkalut muutosten seurausten arvioimiseksi virtuaalisesti ennen käytännön toteutusta
  • Menetelmät, jotka mahdollistavat usean hoitoprosessitavoitteen optimoinnin (usean eri parametrin, esim. kustannnusten JA hoitoaikojen samanaikaisen optimoinnin) ennalta päätettyjen rajoitusten persusteella
Lyhyellä tähtäimellä:
  • Tietoa sisään- ja uloskirjautumismalleista, kustannuksista, läpimneoajoista, hoitoketjujen tämänhetkistä vahvuuksista ja heikkouksista, myös sukupuolen, ilmaston ja ympäristön perusteella
  • Tietoa siitä, miten potilaat käsittävät heille tarjottavan hoidon, etenkin rajapinnat hoitajien ja hoitotasojen välillä
  • Hallinnolliset ja organisatoriset rajat ylittävä lisääntynyt yhteistyö

 

IMG 5092 2

Haluatko tietää lisää hankkeesta ja simuloinnista? Katso Uumajassa 14.11.2019 pidetyn työpajan luentoja (ruotsiksi). Ne löytyvät täältä.

 

Tulevia tapahtumia

Hankkeen puitteissa järjestetään syksyllä minityöpajoja eri toimipaikoilla sekä hoitohenkilökunnalle, toiminnasta sekä taloudesta vastaaville. Minityöpajoissa osallistujilla on mahdollisuus kehittää edelleen rakennettua hoitoketjua ja simulointimallia. Hankeryhmän johdolla osanottajilla on mahdollisuus itse testata simulointimallia sekä tehdä lisäkokeiluja omien kysymysten, muutoksskenaarioiden ja niiden kustannusvaikutusten avulla. 

Keskiviikkona 4. marraskuuta 2020 järjestetään hankkeen lopputyöpajan, jolloin keskitytään hanketulosten koostamiseen ja keskustellaan siitä, miten hoidon simulointityössä voidaan edetä. Lopputyöpaja järjestetään digifyysisenä seminaarina, jossa osanottajat tapaavat pienemmissä ryhmissä omilla paikkakunnillaan mutta myös suurena ryhmänä verkkoyhteyden kautta (lisätietoja ja tietoa ilmoittautumisesta tulee myöhemmin).

Jos haluat lisää tietoja hankkeesta, ota yhteyttä:

Susanna Hemming

Hankesuunnittelija

Puhelin: 040 667 4620

Sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.